Какво е амброзия?

Амброзията е вид плевел с произход от Северна Америка. Представлява едногодишно тревисто растение, достигащо до около 150 cm височина. Опрашва се чрез вятъра. Цъфти между юли и септември, като пикът му е през август и септември. Образува плодове между август и октомври. Всяка година растението амброзия произвежда хиляди семена, които запазват своята способност за покълване до цели 40 г. Това е само един от многото фактори, които правят този нов за България инвазивен вид особено труден за унищожаване.

Алергия от амброзия

Къде се среща?

Разпространена е в целия свят, а в България повечето находища на амброзия са по Черноморието, Североизточна България, Дунавската равнина, Предбалкана, Софийското поле, Тракийската низина и други до 800 м н.в. места. Расте на предимно влажни или сезонно влажни тревни площи, около пътища и жп линии, пасища, сметища и непочистени места около жилищни сгради. Сериозен плевел е в обработваемите земи, овощни и цветни градини. Интересен факт е, че не се яде дори от животните, които го отбягват, което допълнително затруднява унищожаването ѝ. Ако бъдат открити находища на този вид растение, те следва да се изкоренят, а мястото да се следи в продължение на няколко години за новопокълнали семена, които да се отстраняват своевременно. В България се среща в насажденията от слънчоглед, царевица и пшеница, като освен неблагоприятния ефект върху състава и качеството на почвата, нашествието на амброзия създава и сериозни трудности за механизираното прибиране на реколтата.

Какви рискове крие това растение за хората?

Когато говорим за вредите от този плевел, трябва да споменем и че амбозията е изключително силен алерген. Контактът с прашеца на амброзията предизвиква първо алергична сенсибилизация, а след това и типични алергични симптоми – алергичен риноконюнктивит, по-специално възпаление на носната лигавица и конюнктива, алергична астма, хрипове и екзема. Усложненията може да причинят сериозна заплаха за хората, страдащи от алергии. Поленът ѝ причинява заболявания като сенна хрема, рино-конюнктивит, астма, контактен дерматит и уртикария. Неслучайно в не малко страни от Европейския съюз, като Нидерландия например, е забранено да се продават смески с храна за птици, които съдържат семена от амброзия. Контролът за пренос на семена, пясък и др. е изключително сериозен в цяла Европа, защото внасянето и разпространението на амброзия е изключително лесно, но борбата за премахването й е доста трудно.

Защо е толкова важно да бъде унищожавана:

  • Влошава биоразнообразието и екосистемните, превземайки и задушавайки засетите култури, намалявайки значително по този начин селскостопанските добиви до -50%;
  • Бързо изчерпва хранителните вещества на почвата;
  • Причинява много икономически загуби за селскостопанските производители;
  • Амброзията може да причини сериозни вреди и риск за хората, страдащи от алергии;
  • Разходите за здравеопазване вероятно ще се увеличат значително, което допълнително би затруднило икономиката.
 

Алергия от амброзия

В Европа най-малко 1 на всеки 5 души страда от респираторна алергия към амброзия. ALEX TEST е най-бързият и всеобхватен тест за алергии, с който лесно да проверите дали и вие попадате в тази статистика. Познаването на рисковите фактори ще помогне в превенцията на последиците от поленовата алергия от амброзия. Това все още е една от доста подценяваните алергии, но вероятно ще се превърне в основен проблем за общественото здраве в цяла Европа, тъй като според проучвания, увеличението на концентрацията на полени от амброзия до 2050 г. най-вероятно ще нарасне поне 4 пъти.

Как се разпространява?

Семената на амброзия могат да пътуват по въздуха на няколкостотин или дори хиляди километри и могат да причинят симптоми на алергии дори в районите, където растението е по-малко разпространено. Някои видове се разпространяват и чрез кореновата си система, която в някои случаи може да достигне до 3м дълбочина в почвата. Сам по себе си този факт показва колко трудно може да се контролира инвазията на амброзия в глобален план.

Разпространение на алергията от амброзия в Европа

Броят на хората, страдащи от алергия от амброзия в Европа силно варира. Най-слабо засегнати са финландците, с едва 2,5% от населението. Челните позиции се държат от Унгария, където този плевел за пръв път се появява на континента. Засегнатите от алергични реакции към амброзия там са повече от половината население – внушителните 54%. За човек с алергия вдишването дори на 10-ина поленови зърна е достатъчно да предизвика алергичен пристъп.

Фактори, влияещи върху разпространението на амброзия

Увеличаването на броя на необработваемите площи, изменението на климата на глобално ниво и урбанизацията са някои от факторите, които благоприятстват разпространението на амброзия. Тенденцията да има продължителни есенни температури води до удължен сезон на активност на амброзията. Наблюденията са, че с всяка следваща година нараства броят на хората, чувствителни към нея. Затова постоянството в изкореняването на амброзия е единственият начин да се намали големият брой респираторни алергии и да се ограничи разпространението на растението на нови територии.